Wat zijn ongezonde voedingsmiddelen?

In sommige etenswaren zit erg veel suiker. Bacteriën afkomstig van tandplak op de tanden zetten deze suikers om in zuren. Deze zuren veroorzaken gaatjes. Het is dus aan te raden om etenswaren die vol zitten met suiker, zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan snoep en koekjes.

 

Wat zijn ongezonde dranken?

Net als in etenswaren, zitten er ook veel suikers in bepaalde dranken. Deze veroorzaken naast gaatjes ook tanderosie. De zuren tasten uw tandglazuur aan, waardoor het gebit slijt. Tanderosie is een langzaam proces, waardoor het ongemerkt door kan gaan. Tanderosie is helaas erg moeilijk te herstellen, en daarom is het van belang er snel wat aan te doen! 

 

Eten & drinken en een gezond gebit

 

In de media hoort u het tegenwoordig vaak: kinderen drinken steeds meer zoete drankjes. Erg veel suiker is natuurlijk slecht voor het lichaam, maar wat zijn de gevolgen voor het gebit?

 

In bijna ieder drankje of voedingsmiddel zitten zuren en suikers. Dit is geen probleem, want het gebit is hierop ingesteld en kan zichzelf herstellen. Dit gebeurt door middel van speeksel, dat een neutraliserende werking heeft. Het is wel van belang dat uw kind niet te vaak op één dag eet en drinkt, of zelfs de hele dag door een zoet drankje drinkt. Wanneer dit wél gebeurt, heeft het gebit te weinig kans om te herstellen. Hierdoor ontstaan gaatjes.