Kennis van eigen risico mondzorg voor kinderen beperkt

01-12-2016

43% van de Nederlanders weet niet dat het eigen risico niet van toepassing is op tandzorg voor kinderen. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Zorgonderzoek, dat onlangs is uitgevoerd door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.).

Tandheelkunde onder de 18 jaar

De kennis van het eigen risico bij tandzorg voor kinderen laat te wensen over. Voor tandheelkundige zorg bij kinderen onder de 18 jaar hoeft men doorgaans geen eigen risico te betalen. Deze zorg is, met uitzondering van beugel/orthodontie en kroon- en brugwerk, volledig gedekt in de basiszorgverzekering. Ook voor de zorgverzekering in 2017 is dit het geval. Uit het Nationaal Zorgonderzoek is echter gebleken dat ruim twee op de vijf Nederlanders (43%) hier niet van op de hoogte is.

Kind de dupe van onwetendheid

De resultaten van het Nationaal Zorgonderzoek vertonen sterke overeenkomsten met recente rapporten over tandzorg voor kinderen. Het Zorginstituut Nederland heeft onlangs het ‘Signalement mondzorg 2016’ samengesteld, waarin wordt bevestigd dat het gebrek aan verzekeringskennis een serieus effect kan hebben op een tandartsbezoek.

Met name ouders uit een lage(re) sociaaleconomische klasse stellen een tandartscontrole (9%) of behandeling (12%) voor hun kind uit. Dit gebeurt vaak uit angst voor te verwachten kosten. Deze ouders zijn minder vaak op de hoogte van het feit dat de behandelingen volledig onder de basisverzekering vallen en gewoon worden vergoed. Ook meldt het rapport dat er de minste tevredenheid bestaat over de transparantie van de kosten van een behandeling.

Verder lezen? Klik op de bron voor het volledige artikel.

 

Bron: www.zorgverzekering.org