Telefoonnummer: 010-4141200
  • De tandarts speciaal voor kinderen
  • Welkom vanaf het eerste tandje
  • Poetsles op scholen en kinderdagverblijven

Direct aanmelden

Waarom moet ik naar de tandarts?

Je vraagt je natuurlijk weleens af waarom grote mensen de tandarts zo belangrijk vinden. Een tandarts is iemand die je helpt je gebit gezond en mooi te houden. Hij/zij kijkt of je tanden wel recht groeien, of je gaatjes hebt en of je je tanden goed genoeg poetst. Goed poetsen is heel belangrijk! Je krijgt er sterke tanden van en zo zorg je ervoor dat er geen gaatjes in je tanden en kiezen komen.
 

Wat gebeurt er bij de poetsles?

Tijdens de poetsles worden je tanden roze gekleurd met een kwastje. Daarna mag je met een slokje water spoelen. De roze kleur blijft zitten op de plekken waar nog tandplak zit. Tandplak veroorzaakt gaatjes en die wil niemand! Zo kun je precies zien waar je beter moet poetsen. De poetsjuf zal je uitleggen hoe je je tanden het beste poetst en hoe vaak je ze moet poetsen. Goed opletten dus!
 

De controle

Bij de controle kijkt de tandarts met een spiegeltje in je mond om te zien of je tanden netjes recht groeien, of je nieuwe tanden of kiezen hebt en of je geen gaatjes hebt. Als het allemaal goed is, dan hoef je pas na een half jaar weer terug te komen. We zullen je gaan missen!
 

Ik heb een gaatje, o jee wat nu?

Misschien heb je niet zo goed gepoetst of heb je veel zoete dingen gegeten of gedronken. Dan kan het zijn dat je een gaatje hebt. De tandarts zal dan met water en een soort tanden en kiezenshampoo het slechte plekje in je tand schoonmaken. Je tand of kies krijgt dus een douche! Daarna wordt met een luchtblazertje je tand of kies droog geblazen en wordt er speciale tanden en kiezenklei in het gaatje gestopt om het goed dicht te maken. Met een klein haakje wordt de klei netjes gemaakt, zodat je niets voelt als je met je tong langs je tand of kies gaat. Als de klei netjes is, zal de tandarts de klei met een blauw lampje hard maken. Hierna ben je klaar. Zo gebeurd dus!
 

Wat zijn sealents?

Sealents zijn beschermlaagjes. Tussen alle hobbels en bobbels bovenop je kiezen zitten diepe groefjes. Die zijn soms zo diep dat je zelfs met je tandenborstel de bacteriën er niet uit kunt poetsen. De tandarts kan die groefjes opvullen met een soort lak, sealen noemen we dat, want anders kan je daar sneller een gaatje krijgen. De tandarts maakt je tand dan eerst schoon en droog en doet daarna een beetje lak in die groefjes. Met een blauwe lamp wordt die lak hard gemaakt en zo kunnen er geen bacteriën meer in komen!
 

Waarom moet er een tand worden getrokken bij mij?

Heel soms gebeurt het dat een gaatje in je tand of kies zo groot is geworden, dat de tandarts hem niet meer kan vullen. De tandarts zal je tand of kies dan eerst laten slapen, zodat je geen pijn meer voelt. Als je goed verdoofd bent, zal hij na een paar minuten heel voorzichtig met een klein tangetje je tand of kies eruit trekken. Als je je grote mensentanden nog niet hebt, zal er na een tijdje een nieuwe mooie tand of kies op dezelfde plek terugkomen! Daarom ga je twee keer per jaar naar de tandarts, zodat gaatjes op tijd gevuld kunnen worden en je tanden of kiezen er niet meer uit hoeven!
 

Bah, waarom krijg ik fluoride?

Fluoride is een stof die ervoor zorgt dat je tanden en kiezen beter beschermd zijn tegen gaatjes. Fluoride zit ook in tandpasta, maar om je tanden en kiezen te helpen krijg je bij de tandarts wat extra fluoride. Dit doet de poetsjuf in een klein gebitje dat je vier minuten in je mond moet houden. Als je klaar bent mag je een half uurtje niet eten, drinken of met water spoelen, omdat de fluoride nog aan je tand moet hechten. Zo krijg je minder kans op gaatjes!
 

De tandarts zegt dat ik een beugel moet

Als je tanden en kiezen niet mooi op elkaar aansluiten, kan je daardoor misschien minder goed je eten kauwen. Soms heb je ook moeite met het goed uitspreken van letters. Er ontstaan ook plaatsen waar je met je tandenborstel niet meer bij kan, en waar de bacteriën gaatjes kunnen maken. Om dat op te lossen bestaan er beugels. Beugels zijn metalen klemmetjes of plaatjes die je tanden en kiezen weer op de juiste plek duwen. Hier voel je helemaal niets van! Beugels worden gezet door een speciale tandarts die daar alles van weet: Een orthodontist. Hij/zij zal beslissen welke beugel voor jou het beste is.

Contactgegevens

Jeugdtandverzorging Sanakids
De Ruyterstraat 4-6
3071 PJ  Rotterdam

Tel: 010-4141200
E-mail: info@sanakids.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 010-4552155

Openingstijden

Maandag:
8:00 - 12:30
13:00 - 18:30
Dinsdag:
8:00 - 12:30
13:00 - 16:30
Woensdag:
8:00 - 12:30
13:00 - 16:30
Donderdag:
8:00 - 12:30
13:00 - 16:30
Vrijdag:
8:00 - 12:30
13:00 - 14:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Ophaalservice altijd onder schooltijd

Geen kosten

De tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt geen eigen risico. Kosten voor een beugel en kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering.

© , Jeugdtandverzorging Sanakids | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd maart 2022